Πολύ συχνό φαινόμενο κατά τους χειμερινούς μήνες είναι να παραντύνουμε τα παιδιά γιατί θεωρούμε ότι έτσι τα προστατεύουμε από το να αρρωστήσουν. Με το ίδιο σκεπτικό, κλείνουμε όλα τα πορτοπαράθυρα χωρίς να ανανεώνουμε καθόλου τον αέρα των δωματίων.
Ποιες είναι λοιπόν οι κατάλληλες συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας στο σπίτι; Πόσο πρέπει να ντύνουμε τα παιδιά; Είναι ασφαλές να αερίζουμε τους χώρους κατά τη διάρκεια του χειμώνα; Κι αν κρυώσει το παιδί;
Η θερμοκρασία στο σπίτι μας θα πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 18οC και 21οC (πιο χαμηλή τη νύχτα) και η σχετική υγρασία μεταξύ 40% και 50%.
Η υπερβολική θέρμανση ξηραίνει τον αέρα και τους βλεννογόνους του αναπνευστικού, προδιαθέτοντας σε αναπνευστικά προβλήματα και λοιμώξεις. Επίσης, η υπερβολική ζέστη προκαλεί δυσφορία, νωθρότητα και υπνηλία για αυτό προσέχουμε πολύ σε ποια θερμοκρασία ρυθμίζουμε τον θερμοστάτη.
Και η πολύ χαμηλή υγρασία στην ατμόσφαιρα (<30%) προκαλεί αφυδάτωση / ξήρανση των βλεννογόνων του αναπνευστικού, που πολύ συχνά εκδηλώνεται με συνεχή βήχα και δυσκολία αποβολής των εκκρίσεων (πτύελα, ρινική βλέννη). Αν είναι πολύ χαμηλή η υγρασία της ατμόσφαιρας μπορούμε να την αυξήσουμε βάζοντας ένα βρεγμένο πανί στο σώμα καλοριφέρ που καίει ή αν έχουμε άλλο τρόπο θέρμανσης, χρησιμοποιώντας υγραντήρα ή κρατώντας λίγο ανοιχτό κάποιο παράθυρο.
Η πολύ υψηλή υγρασία στην ατμόσφαιρα (>60%) εκτός από δυσφορία και διαταραχή στην αίσθηση του ψύχους, προκαλεί την ανάπτυξη μούχλας η οποία σχετίζεται με την εμφάνιση αλλεργιών, κρίσεων άσθματος κ.ά. Για αυτό τον λόγο, θα πρέπει να αποφεύγουμε το στέγνωμα των ρούχων εντός του σπιτιού (και ειδικά επάνω στα σώματα του καλοριφέρ) ενώ, καλό θα ήταν να χρησιμοποιούμε αφυγραντήρα. Πολύ σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της υγρασίας παίζει ο σωστός και καθημερινός αερισμός των δωματίων (ιδίως τις μεσημεριανές ώρες), μεταφέροντας ταυτόχρονα το παιδί σε κάποιο από τα υπόλοιπα δωμάτια.
Για να διατηρείται ο φρέσκος αέρας στον χώρο και για να αποφευχθούν οι ανεπιθύμητες ενέργειες του παθητικού καπνίσματος , αποφεύγουμε το κάπνισμα οποιασδήποτε μορφής, σε οποιονδήποτε εσωτερικό χώρο.
Το προτιμότερο είδος θέρμανσης είναι το καλοριφέρ, λόγω της ίδιας θερμοκρασίας που αναπτύσσεται σε όλους τους χώρους του σπιτιού και της σωστότερης υγρασίας του αέρα. Η χρήση του τζακιού, του αερόθερμου ή του κλιματιστικού ξηραίνει τον αέρα και αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης αλλεργιών και λοιμώξεων του αναπνευστικού.
Η κούνια ή το κρεβάτι του παιδιού θα πρέπει να είναι μακριά από το καλοριφέρ ή άλλες πηγές θερμότητας.
Όσον αφορά στον ρουχισμό, προσέχουμε ώστε να μην σκεπάζουμε ή ντύνουμε το παιδί υπερβολικά. Το ντύνουμε όπως είμαστε κι εμείς ντυμένοι. Στα νεογέννητα βέβαια προσθέτουμε ένα ρουχαλάκι παραπάνω λόγω της ευπάθειάς τους στο κρύο. Ωστόσο, δεν το παρακάνουμε γιατί τα νεογέννητα δεν μπορούν να αποβάλλουν την επιπλέον θερμότητα με τον ιδρώτα, για αυτό και το υπερβολικό ντύσιμο / σκέπασμα τους φέρνει μεγάλη δυσφορία έως και διαταραχή στη σίτιση και την αναπνοή.
Όπως όλα τα ρούχα των παιδιών, έτσι και τα σκεπάσματα, δεν θα πρέπει να είναι συνθετικά γιατί ζεσταίνουν και ιδρώνουν το παιδί πιο πολύ από όσο νομίζουμε.
Όπως προαναφέρθηκε, ο καθημερινός αερισμός του σπιτιού όχι μόνο δεν βλάπτει αλλά είναι απαιτούμενος. Η ρύθμιση της υγρασίας και η ανανέωση του αέρα με φρέσκο βοηθά στη μειωμένη εμφάνιση παθήσεων του αναπνευστικού. Αν το σπίτι παραμένει κλειστό για αρκετές ημέρες, τα μικρόβια που βρίσκονται στον αέρα με τη μορφή σταγονιδίων δεν απομακρύνονται και μπορούν εύκολα να μολύνουν το παιδί. Τα παιδιά δεν αρρωσταίνουν από τον φρέσκο αέρα αλλά από τα μικρόβια που μεταδίδονται από άλλα άτομα.
Είναι ο ίδιος λόγος για τον οποίο πιο πιθανό είναι να αρρωστήσει ένα παιδί αν παραμείνει κλεισμένο σε ένα <<σφραγισμένο>> σπίτι, παρά αν βγει βόλτα κατάλληλα ντυμένο στον καθαρό αέρα, σε ημέρες με καλές καιρικές συνθήκες.