Το καλοκαίρι ήρθε και επίσημα, συνεπώς τώρα που ξεκινούν οι διακοπές και τα μπάνια θα πρέπει να θυμόμαστε ότι:
- Τα παιδιά αρρωσταίνουν / τραυματίζονται και στις διακοπές οπότε καλό θα ήταν να έχουμε πάντα μαζί μας το βιβλιάριο υγείας του παιδιού. Σε περίπτωση που εξεταστούν από κάποιον γιατρό που δεν γνωρίζει το ιστορικό τους ή πιθανές αλλεργίες τους, να υπάρχουν οι πληροφορίες που χρειάζονται.
- Οπουδήποτε πάμε διακοπές, καλό θα είναι να έχουμε εντοπίσει αδρά που βρίσκεται το πιο κοντινό νοσοκομείο – κέντρο υγείας. Σε περίπτωση που συμβεί κάτι, να ξέρουμε προς τα πού να κινηθούμε με ηρεμία, χωρίς καθυστέρηση.
- Στο φαρμακείο των διακοπών να έχουμε μαζί μας θερμόμετρο, αντιπυρετικά, αντιισταμική κρέμα για τα τσιμπήματα (πχ Fensitil gel) ή κάτι αντίστοιχο, αντισηπτικό για τις πληγές. ΔΕΝ χρησιμοποιούμε αντιβίωση (ούτε τοπικά, ούτε από το στόμα) χωρίς ιατρική οδηγία.
- Προτιμάμε το πρωινό και το απογευματινό μπάνιο και αποφεύγουμε το διάστημα από τις 11 μέχρι τις 4. Δεν ξεχνάμε ότι οι υπεριώδεις ακτινοβολίες του ήλιου μπορούν να μας βλάψουν ακόμη κι αν έχει συννεφιά.
- Χρησιμοποιούμε ανοιχτόχρωμα ρούχα, καπέλο και αντιηλιακά (φυσικά φίλτρα για τα βρέφη και τα μικρά νήπια <3ετών, ως Ιούνιο: 25-30 δείκτη προστασίας, μετά τον Ιούνιο: 50 δείκτη προστασίας, όχι έκθεση σε ήλιο πριν τους 6 μήνες ζωής).
- Το παιδί δεν θα πρέπει να κολυμπήσει αφού έχει φάει ένα κύριο γεύμα (όπως το μεσημεριανό) για τουλάχιστον 2 με 3 ώρες, ούτε επιτρέπεται να ξαναμπεί στο νερό για τουλάχιστον μισή ώρα σε περίπτωση που έφαγε ένα μικρό σνακ (π.χ. ένα φρούτο) στην παραλία. Τα υγρά συστήνονται ανεπιφύλακτα.
- Η κολύμβηση θα πρέπει να γίνεται πάντα με εποπτεία από ενήλικα. Κολυμπάμε σε μικρή απόσταση από την ακτή και αποφεύγουμε βουτιές σε θάλασσα άγνωστη (υπάρχει πιθανότητα να χτυπήσουμε σε βράχια του βυθού).
- Σε περίπτωση ηλιακού εγκαύματος χρησιμοποιούμε ενυδατική κρέμα σώματος / προσώπου, χορηγούμε πολλά υγρά στο παιδί, αποφεύγουμε την επανέκθεση στον έντονο ήλιο μέχρι να υφεθεί, παραμένουμε σε σκιερό / δροσερό μέρος.
- Σε τσίμπημα από μέδουσα, ξεπλένουμε με θαλασσινό νερό (το νερό βρύσης ή το εμφιαλωμένο ενεργοποιεί την τοξίνη), απομακρύνουμε προσεκτικά τα πλοκάμια (με γάντια ή πετσέτα..όχι γυμνά χέρια), τοποθετούμε δροσερά επιθέματα, αποφεύγουμε το ξύδι γιατί σε ορισμένα είδη μέδουσας επιδεινώνει τον πόνο και επαλείφουμε τοπικά με κορτιζονούχα αλοιφή. Σε γενικευμένα συμπτώματα (γενικευμένη ερυθρότητα, ζάλη, ταχυκαρδία, δύσπνοια) μεταφέρετε το παιδί ΑΜΕΣΑ στο κοντινότερο νοσοκομείο – κέντρο υγείας για άμεση αντιμετώπιση.
- Ενθαρρύνουμε το παιδί να παίξει (μαζί μας ή με άλλα παιδιά) παρά να ασχολείται αυτό ή εμείς επί μακρόν με οθόνες (τηλεόραση, κινητό, tablet, videoπαιχνίδια).
- Σε περίπτωση χρήσης ποδήλατου, θυμόμαστε πάντα το κράνος και τους κώδικες οδικής κυκλοφορίας.
- Λόγω της ζέστης και της μεγαλύτερης σωματικής δραστηριότητας, χορηγούμε αρκετό νερό, φυσικούς χυμούς και φρέσκα φρούτα / λαχανικά που έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό.
- Δεν δίνουμε καθημερινά παγωτό. Προτιμάμε χειροποίητες γρανίτες ή smoothie με γάλα και φρέσκα φρούτα ή γιαούρτι με φρούτα και μέλι.
Καλό καλοκαίρι!