Η πρώτη μας σκέψη μετά τον ερχομό του παιδιού είναι η δημιουργία ενός ζεστού και ευχάριστου χώρου όπου θα περνάει τις περισσότερες ώρες τις ημέρας του. Το παιδικό δωμάτιο οφείλει να είναι λιτό και λειτουργικό, αλλά παράλληλα πλήρως ασφαλές. Πολύ συχνά όλη μας η σκέψη περιστρέφεται γύρω από τη διακόσμηση ενώ πολύ σημαντική παράμετρος είναι τα χρώματα και οι αποχρώσεις που θα χρησιμοποιηθούν για το βάψιμο των τοίχων. Τι πρέπει λοιπόν να προσέξουμε στο βάψιμο του παιδικού δωματίου?
Επιλέγουμε οικολογικά χρώματα νερού
Θα πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι το δωμάτιο είναι φιλικό τόσο στο παιδί όσο και στο περιβάλλον. Για το λόγο αυτό, επιλέγουμε χρώμα βάσεως νερού που είναι χαμηλά σε ΠΟΕ (VOC) – «Πτητικές Οργανικές Ενώσεις». Τα χρώματα χαμηλά σε ΠΟΕ εσωτερικών και εξωτερικών τοίχων είναι υδατοδιαλυτά, χαμηλής τοξικότητας και φιλικά προς το περιβάλλον.
Οι ΠΟΕ χρησιμοποιούνται ως διαλύτες των ρητινών (χρώματα) και μετά την εφαρμογή τους (βάψιμο) εξατμίζονται προς την ατμόσφαιρα, αυξάνοντας τη δημιουργία του όζοντος και την ατμοσφαιρική ρύπανση. Επίσης, στα συμβατικά πλαστικά χρώματα εμπεριέχεται μεταξύ άλλων αμμωνία που επίσης προκαλεί έντονες αναθυμιάσεις.
Η έκθεση του παιδιού σε αυτές τις αναθυμιάσεις μπορεί να προκαλέσει ναυτία, εμέτους, ζάλη, αναπνευστικά προβλήματα και παρενέργειες από το κεντρικό νευρικό σύστημα, το ήπαρ και τους νεφρούς.
Σύμφωνα με πρόσφατη Ευρωπαϊκή οδηγία, ασφαλή θεωρούνται μόνο τα οικολογικά χρώματα (πλαστικό, ριπολίνη ή λαδομπογιά, αστάρι κ.ά) που έχουν τις ειδικές πιστοποιήσεις για χαμηλή περιεκτικότητα σε ΠΟΕ και δεν περιέχουν αμμωνία. Στα συγκεκριμένα προΐοντα αναγράφεται η ένδειξη «No VOC» ή «Low VOC» και «Ammonia Free» και φέρουν το ειδικό Ευρωπαϊκό σήμα (μαργαρίτα).
Η χαμηλή περιεκτικότητα σε ΠΟΕ και αμμωνία περιορίζει τις αναθυμιάσεις στο χώρο και πολύ σύντομα μπορούμε με ασφάλεια να βάλουμε να κοιμηθεί το παιδί στο δωμάτιο.
Επιπλέον προστασία στο παιδί προσφέρεται με τη χρήση ακόμα πιο εξειδικευμένων χρωμάτων με αντιμικροβιακή και υποαλλεργική σύσταση (πιστοποίηση IMSL).
Αποχρώσεις
Είναι πολύ σημαντικό το παιδί να νιώθει ηρεμία και δημιουργικότητα στο δωμάτιό του. Για το λόγο αυτό αποφεύγουμε έντονες αποχρώσεις που μπορεί να προκαλέσουν ένταση και άσχημα συναισθήματα. Πιο συγκεκριμένα, τα θερμά χρώματα όπως το κόκκινο, το κίτρινο, το πορτοκαλί εμπνέουν τη σιγουριά, τη χαρά και τη δράση, ενώ διεγείρουν την ενεργητικότητα και τη μάθηση στα παιδιά. Θα πρέπει όμως να αποφεύγονται σε μεγάλες επιφάνειες και ιδίως στον τοίχο απέναντι από το κρεβάτι γιατί μπορεί να έχουν αρνητική επίδραση στον ύπνο του παιδιού.
Όσον αφορά στα ψυχρά χρώματα όπως το μπλε, το πράσινο και το μωβ, είναι συνδεδεμένα με μια πιο γαλήνια διάθεση και οι ανοιχτές τους αποχρώσεις βοηθούν στο να μειωθούν αισθήματα άγχους και επιθετικότητας ενώ ενισχύουν την ηρεμία και τη συγκέντρωση του παιδιού. Αποφεύγουμε τις σκουρότερες αποχρώσεις διότι προκαλούν μελαγχολικά συναισθήματα.
Πρακτικές συμβουλές
- Επιλέγουμε επώνυμα, πιστοποιημένα προϊόντα για όλες τις χρωματουργικές εργασίες (στόκοι, σιλικόνες, αστάρι, πλαστικό χρώμα, ριπολίνες).
- Αερίζουμε πολύ καλά το δωμάτιο για τουλάχιστον 3 ημέρες πριν τοποθετήσουμε το παιδί μέσα σε αυτό. Ακόμα κι αν έχει στεγνώσει το χρώμα, δεν κοιμόμαστε σε φρεσκοβαμμένο δωμάτιο για τουλάχιστον τις πρώτες 3 ημέρες.
- Διαλέγουμε διαχρονικούς συνδυασμούς χρωμάτων που θα ταιριάζουν με τη ψυχοσύνθεση του παιδιού σε κάθε ηλικία.
Με τις πολύτιμες συμβουλές του κ. Βασιλείου Κουτρουμάνη, ιδιοκτήτη καταστημάτων Χρωμάτων, Σιδηρικών & Οικοδομικών Υλικών, με μετεκπαίδευση στις «Νεότερες Τεχνολογίες Χρωμάτων – ISO 14001, OHSAS 18001, ISO 9001 TUV CERT».