Τι πιο συνηθισμένο από ένα μικρό παιδί με ρινική καταρροή, βήχα, πυρετό και ανορεξία που αναρρώνει δυο – τρεις μέρες και μετά ξαναρρωσταίνει; Επίσης πολύ συχνή είναι η ύπαρξη ενός μικρότερου αδερφού που συνήθως κολλάει ό,τι ίωση έχει το μεγαλύτερο, αλλά την περνάει πιο βαρειά. Συνήθως, ο μικρός πρωταγωνιστής πηγαίνει στον παιδικό σταθμό ή έχει έρθει σε επαφή με άλλα παιδάκια που δεν είχαν προλάβει να εμφανίσουν συμπτώματα ή έχουν έρθει σε επαφή με κάποιον ενήλικα που είχε ρινίτιδα και πταρμούς αλλά θεωρώντας ότι είναι κρύωμα και δεν κολλάει (λανθασμένα) δεν έλαβε τα κατάλληλα μέτρα προστασίας.
Τι πρέπει να προσέχουμε λοιπόν όταν οι ιώσεις ταλανίζουν το παιδί μας?
- Είναι φυσιολογικό τα παιδιά (ιδίως κάτω των 5 ετών) να περάσουν αρκετές ιώσεις μέχρι τελικώς να ωριμάσει ο οργανισμός τους και να αποκτήσουν τα απαραίτητα αντισώματα που θα τα προστατεύουν.
- Είναι αναμενόμενο το άρρωστο παιδί να έχει κακή διάθεση, ανορεξία και κακό ύπνο. Συνήθη συνοδά συμπτώματα είναι ο πυρετός, η ρινική καταρροή, ο βήχας, η φαρυγγαλγία, άλγη (στο αυτί, την κοιλιά, τους μύες) και ίσως εμετοί / ναυτία και πιο υδαρείς κενώσεις.
- Συνήθης διάρκεια των οξέων συμπτωμάτων είναι 2-3 ημέρες ενώ ο βήχας, η ρινική καταρροή και η ανησυχία μπορούν να διαρκέσουν παραπάνω (7-10 ημέρες).
- Σε ΚΑΘΕ άρρωστο παιδί, ανεξαρτήτως της ταυτότητας της λοίμωξης, κάνουμε τα εξής: το παιδί παύει να πηγαίνει σχολείο – δραστηριότητες – εκδηλώσεις, αναπαύεται στο σπίτι χωρίς να δέχεται πολλές επισκέψεις (θυμηθείτε ότι μεταδίδει την ίωση στους επισκέπτες) ή να περνάει ατελείωτες ώρες μπροστά στην τηλεόραση ή άλλου είδους οθόνες, του παρέχουμε ζεστασιά και χρόνο να κοιμηθεί, το θερμομετρούμε και του δίνουμε αντιπυρετικά όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38oC , χορηγούμε πολλά υγρά (νερό, γάλα, τσάι, χαμομήλι), τρώει απλά και θρεπτικά φαγητά (πχ όχι junk food, τσιγαριστά, τηγανητά).
- ΔΕΝ κάνουμε παγωμένο μπάνιο στο παιδί που έχει πυρετό. Όταν ανεβαίνει ο πυρετός και το παιδί κρυώνει, το σκεπάζουμε – το ζεσταίνουμε και του δίνουμε το αντιπυρετικό. Όταν ο πυρετός φτάσει στο μέγιστο και το κορμί του παιδιού είναι πολύ ζεστό, μπορούμε να του κάνουμε χλυαρό (όχι παγωμένο) μπάνιο για ~10 λεπτά. Εναλλακτικά, μπορούμε να ξεσκεπάσουμε το παιδί και να βάλουμε δροσερές κομπρέσες στο μέτωπο και τους μηρούς. Δεν ξεχνάμε να χορηγήσουμε νερό.
- Δεν υπάρχει λόγος να πιέζουμε το παιδί να πιει χυμούς πορτοκάλι κατά τη διάρκεια της ίωσης γιατί έχουν βιταμίνη C. Αφενός η οξύτητα του χυμού μπορεί να επιβαρύνει τη ναυτία και το κοιλιακό άλγος που μπορεί να συνυπάρχει, αφετέρου η βιταμίνη C βοηθά κυρίως στην πρόληψη των ιώσεων (μέσω ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος) κι όχι στην ίαση εξελισσόμενων ιώσεων.
- Αφού το παιδί αναρρώσει πλήρως και παραμείνει απύρετο τουλάχιστον 1-2 24ωρα, μπορεί με σύνεση να επιστρέψει στις δραστηριότητές του. Ειδικά τα μικρότερα παιδιά (<5-6ετών) θα ήταν καλό να παραμένουν στο σπίτι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
- Η άμυνα του κάθε παιδιού είναι πεσμένη μετά από κάθε ίωση, για αυτό και είναι πολύ πιθανό να κολλήσει μια νέα ίωση αν βιασθεί να επιστρέψει στο σχολείο ή να συμμετάσχει σε δραστηριότητες (πάρτυ, παιδότοποι, αθλήματα). Σε επαναλαμβανόμενες ιώσεις, καθώς ο οργανισμός του παιδιού βομβαρδίζεται και δεν ανακάμπτει επαρκώς, οι πιθανότητες να εμφανιστούν όλο και πιο βαρειές λοιμώξεις με πιο πολλές επιπλοκές (ωτίτιδες, βρογχίτιδες, μηνιγγίτιδες) αυξάνουν.
- Δεν ντύνουμε υπερβολικά τα πάσχοντα παιδιά για να μην αρρωστήσουν χειρότερα, γιατί τους φέρνει τρομερή δυσφορία. Ζεστό περιβάλλον (21-22oC) και ντύσιμο με 1 φανελάκι + 1 μπλούζα είναι μια χαρά.
- Μπορούμε και επιβάλλεται να κάνουμε χλυαρό μπανάκι στο πάσχον παιδί, τόσο για να αναζωογονηθεί όσο και για να ρίξουμε πιο σύντομα τον πυρετό. Ομοίως, δεν κινδυνεύει να αρρωστήσει χειρότερα.
- Για να προλάβουμε τη νόσηση των άλλων μελών της οικογενείας μαθαίνουμε τα παιδιά (και τους ενήλικες!!) να πλένουν καλά τα χέρια τους, να βήχουν ή να φτερνίζονται στο μανίκι τους (αγκώνα) και να μην ανταλλάσσουν αντικείμενα (ποτήρια, καλαμάκια, πιπίλες) με άλλα παιδιά. Αερίζουμε καλά και καθημερινά το σπίτι.
- Για να προλάβουμε τις ιώσεις στα παιδιά, ενισχύουμε την άμυνά τους μέσω διατροφής πλούσιας σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, σωστού σωματικού βάρους, τον αθλητισμό, το παιχνίδι στη φύση και την αποφυγή του καπνίσματος των γονέων (ακόμα κι αν καπνίζουν έξω από το σπίτι, ο καπνός μεταφέρεται στο παιδί και βλάπτει το αναπνευστικό του).
Εν κατακλείδι, παρ’ ότι η νόσηση των μικρών παιδιών από ιώσεις είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ωρίμανσής του, δεν θα πρέπει να τα βομβαρδίζουμε. Καλό θα είναι να μην στέλνουμε τα μικρά παιδιά στον παιδικό σταθμό απλά και μόνο για να <<κοινωνικοποιηθούν>>, ιδίως αν υπάρχουν και μικρότερα αδέρφια βρεφικής ηλικίας. Επίσης, αποφεύγουμε τους χειμερινούς μήνες τους κλειστούς χώρους συνεστίασης … κανένα παιδί δεν αρρώστησε από βόλτα στον καθαρό αέρα … δεν είναι πιο σημαντικός ένας καφές ή ένα πάρτυ από την υγεία του παιδιού μας. Σε περίπτωση νόσησης, φροντίζουμε το παιδί κατ’ οίκον όπως προαναφέρθηκε και εάν κάτι παραταθεί (πχ εμπύρετο >3ημέρες, επιμένον βήχας κ.ά) ή επιδεινωθεί αισθητά (πχ νωθρό παιδί, υψηλότατος πυρετός, άρνηση λήψης τροφής, δυσκολία στην αναπνοή κ.ά) το παιδί εξετάζεται από τον παιδίατρο.
ΥΓ: Οι ιώσεις αν και πυκνώνουν το χειμώνα, υπάρχουν όλο το χρόνο … οπότε εφαρμόζουμε ακριβώς τα ίδια κι ας μας χαλάνε οι διακοπές.