Το ανθρώπινο είδος υπάρχει επάνω στη γη πολλές χιλιάδες έτη. Όλους αυτούς τους αιώνες, όπως κάθε θηλαστικό, η μητέρα σίτιζε το νεογέννητό της μέχρι αυτό να μπορεί να λάβει τροφή και από τη φύση. Εδώ και λίγες δεκαετίες όμως, στα πλαίσια της <<προόδου>>, ξεκίνησε εντατικά η διαφήμιση και προώθηση του μη θηλασμού και η σίτιση των βρεφών με τα <<πιο θρεπτικά>>, τα <<πιο εξελιγμένα>>, τα <<πιο μοδάτα>> τυποποιημένα γάλατα αγελάδας (συνηθέστερα) ή κατσίκας. Δεδομένου ότι η αγορά του ξένου γάλακτος αποδείκνυε την καλύτερη οικονομική κατάσταση της οικογένειας, σταδιακά όλο και περισσότεροι επέλεγαν τον μη θηλασμό, ως ένδειξη οικονομικής ανάπτυξης. Η ταυτόχρονη ευρεία εφαρμογή της γέννησης με καισαρική τομή, απομάκρυνε όλο και περισσότερο το βρέφος και τη μητέρα από τη φυσιολογική μεταγεννητική πορεία και το δέσιμό τους.
Σήμερα είναι πλέον γνωστό πως αυτή η στροφή των οικογενειών στις πιο τεχνητές και πιο ιατρικοποιημένες μεθόδους γέννησης, σίτισης και ανατροφής ενός παιδιού, έχει οδηγήσει στην εμφάνιση πληθώρας προβλημάτων τόσο στο ίδιο το βρέφος όσο και τη μητέρα του, τόσο άμεσα όσο και μακροχρόνια, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Οι μελέτες που σταδιακά αποκαλύπτουν τις επιβλαβείς επιπτώσεις του μη θηλασμού όλο και πολλαπλασιάζονται, ενώ αναμένονται πολύ δραματικές διαπιστώσεις στο μέλλον. Αν και η ενημέρωση παραμένει ελλειπής στην Ελλάδα, δειλά δειλά ο θηλασμός των μητέρων όλο και αυξάνει αλλά διατηρεί πολλούς πολέμιους ακόμα.
Σκοπός είναι οι νέοι γονείς (και ιδίως οι μητέρες) να λάβουν τη σωστή ενημέρωση για τη μέθοδο του θηλασμού, τα οφέλη του, τη βλαπτικότητα της σίτισης με το τυποποιημένο γάλα και την αναγκαιότητα της δημιουργίας ενός υποστηρικτικού περιβάλλοντος προς τη θηλάζουσα και το μωρό από την πρώτη κιόλας στιγμή μετά τη γέννηση!
Πρέπει να γίνει σαφές ότι η φυσιολογική σίτιση ενός μωρού γίνεται μέσω του μητρικού θηλασμού και όχι με το τυποποιημένο γάλα (πλην σπανίων εξαιρέσεων). Οι διαφημίσεις των τεχνητών γαλάτων εστιάζουν στο πόσο θρεπτικά είναι και πόσο πλησιάζουν τη σύσταση του μητρικού γάλακτος, δημιουργώντας την εσφαλμένη αίσθηση ότι το τεχνητό γάλα είναι καλό κι αποδεκτό κι απλά αν θέλει κανείς το λίγο καλύτερο ή το πιο <<ψαγμένο>> μπορεί να δώσει και μητρικό. Η πραγματικότητα όμως είναι εντελώς αντίθετη: το φυσιολογικό και το θρεπτικό είναι ο θηλασμός ενώ η σίτιση με το τεχνητό γάλα είναι υποδεέστερη. Επιτρέποντας αυτού τους είδους τη σίτιση (τεχνητό γάλα), δεχόμαστε και τις βλαπτικές του επιδράσεις στη θρέψη, τη σωματική υγεία, την ψυχική υγεία και τη νόηση του παιδιού μας. Δεν είναι πιο υγιή τα μωρά που θηλάζουν, αλλά τα μωρά που σιτίζονται με τεχνητό γάλα αρρωσταίνουν συχνότερα και βαρύτερα.
Συνεπώς, δεν θα πρέπει να μιλάμε για οφέλη του μητρικού θηλασμού αλλά για βλαπτικές επιδράσεις του μη θηλασμού, της σίτισης δηλαδή με τροποποιημένο / τυποποιημένο / τεχνητό γάλα.
Αντί για:
ΟΦΕΛΗ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ: |
Για το παιδί: |
o Σωστής σύστασης τροφή (πλούσια θρεπτικά στοιχεία σε σωστή αναλογία), με σωστή θερμοκρασία, μεταβαλλόμενη γεύση / σύσταση και εύπεπτη. |
o Τροφή πλούσια σε αντισώματα και αντιμικροβιακούς παράγοντες. |
o Μείωση κινδύνου γαστρεντερολογικών προβλημάτων (πχ. παλλινδρόμηση – ΓΟΠ). |
o Μείωση κινδύνου λοιμώξεων αναπνευστικού & γαστρεντερικού. |
o Μείωση κινδύνου εκζέματος και αλλεργιών. |
o Μείωση κινδύνου καρκίνου. |
o Μείωση κινδύνου σακχαρώδους διαβήτη τύπου 1 & αυτοάνοσων νοσημάτων. |
o Μείωση κινδύνου παχυσαρκίας. |
o Μείωση κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων (πχ. έμφραγμα, εγκεφαλικό) |
o Μείωση κινδύνου τερηδόνας. |
o Αύξηση επιβίωσης και καλής υγείας πρόωρων νεογνών. |
o Αύξηση δείκτη νοημοσύνης (IQ). |
o Αύξηση ηρεμίας και αισθήματος ασφάλειας του μωρού. |
o Αύξηση αυτοπεποίθησης και ψυχικά υγιέστερου παιδιού. |
Για τη μητέρα: |
o Μεγαλύτερη ευκολία στη σίτιση και τις εξόδους με το παιδί – πάντα διαθέσιμη πηγή τροφής. |
o Μεγαλύτερη οικονομία – είναι δωρεάν. |
o Ενίσχυση δεσμών μητέρας – παιδιού, βελτίωση ψυχισμού μητέρας. |
o Μείωση κινδύνου καρκίνου μαστού. |
o Μείωση κινδύνου καρκίνου ενδομητρίου. |
o Μείωση κινδύνου οστεοπόρωσης. |
o Μείωση κινδύνου νέας σύντομης κύησης. |
θα πρέπει να λέμε:
ΒΛΑΠΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ του ΜΗ – ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ: |
Για το παιδί: |
o Επεξεργασμένη τροφή παραγόμενη σε εργοστάσια, προσπαθεί να προσεγγίσει τη σύσταση του μητρικού γάλακτος, μη στείρα μικροβίων, με μονότονη γεύση και δύσπεπτη. |
o Τροφή χωρίς αντισώματα και αντιμικροβιακούς παράγοντες. |
o Αύξηση κινδύνου γαστρεντερολογικών προβλημάτων (πχ. παλλινδρόμηση – ΓΟΠ). |
o Αύξηση κινδύνου λοιμώξεων αναπνευστικού & γαστρεντερικού. |
o Αύξηση κινδύνου εκζέματος και αλλεργιών. |
o Αύξηση κινδύνου καρκίνου. |
o Αύξηση κινδύνου σακχαρώδους διαβήτη τύπου 1 & αυτοάνοσων νοσημάτων. |
o Αύξηση κινδύνου παχυσαρκίας. |
o Αύξηση κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων (πχ. έμφραγμα, εγκεφαλικό) |
o Αύξηση κινδύνου τερηδόνας. |
o Μείωση επιβίωσης και καλής υγείας πρόωρων νεογνών. |
o Μείωση δείκτη νοημοσύνης (IQ). |
o Μείωση ηρεμίας και αισθήματος ασφάλειας του μωρού. |
o Μείωση αυτοπεποίθησης και ψυχικής υγείας παιδιού. |
Για τη μητέρα: |
o Τροφή που χρειάζεται ειδική προετοιμασία και αρκετά συνοδά αξεσουάρ. |
o Μεγαλύτερο κόστος. |
o Αποδυνάμωση δεσμών μητέρας – παιδιού, συχνά σιτίζεται από τρίτους, περιορισμός σωματικής επαφής. |
o Αύξηση κινδύνου καρκίνου μαστού. |
o Αύξηση κινδύνου καρκίνου ενδομητρίου. |
o Αύξηση κινδύνου οστεοπόρωσης. |
o Αύξηση κινδύνου νέας σύντομης κύησης. |
Συνοψίζοντας, είναι χρέος μας να βοηθήσουμε όλοι (κράτος, επαγγελματίες υγείας, ΜΜΕ, οικογένεια κτλ) ώστε όλο και περισσότερα μωρά να σιτίζονται με το πολύτιμο μητρικό γάλα. Κάθε γονιός, πριν σιτισθεί το μωρό του με τεχνητό γάλα, θα πρέπει να ενημερώνεται πλήρως για τα παραπάνω και να συμφωνεί ή όχι εάν δέχεται χειρότερης ποιότητας τροφή και υγεία για το παιδί του.